Szajol Települési Értéktár Bizottság

 

Szajol Települési Értéktárba felvett értékek (2018.12.31. állapot)

 1. Helytörténeti gyűjtemény 2. Humanitárius települési cím


 3. Tiszavirágzás Szajolban 4. SZAJOLI GRILLÁZSTORTA - "Perkelttorta"


  A grillázstorta/vagy "perkelttorta" egyedi kézműves termék, amelynek készítése már hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Az ünnepi alkalmakra, évfordulókra készített torták egyedi formában, alakban (hajó, virágkosár, házikó, templom, korona, mennyasszonyi torta, szilveszteri szerencse malacok) jelentek meg, melyeken jó hangulatú üzenetek és idézetek is helyet kaptak . A Szajolban élő Bózsó Istvánné 1977-ben ismerte meg a grillázs készítésének módját, egy tiszabői idős asszonytól, Almási Rozáliától.

 5. A szajoli Hegedüs család  Javaslat értéktárba felvételre Hegedűs család

  2. sz. melléklet

  3. sz. melléklet
 6. Kepenyes Mihály települési fotógyűjteménye 1987  Javaslat értéktárba felvételre
  Fotó mellékletek
 7. Lippich Gusztáv és Lippich István munkássága


 8. Szajoli Labdarúgó Klub  Labdarúgó Klub értéktár dokumentum
 9. Rozi néni hájas tésztájaA Szajoli Értéktár Bizottság 2015. évi beszámolója
Értéktár Bizottság Határozat

Értéktár Bizottság Határozat melléklet

Az ide vonatkozó törvény

Kormány rendelet

ÉLŐ EMLÉKEZET FALA

„Nagyapától nagyapáig” , avagy történetek a Szajoli Emlékek Oldalán

Minden településnek megvannak a maguk értékei. Nekünk szajoliaknak is. Ezeket az értékeket szeretnénk bemutatni a legegyszerűbb és legérthetőbb módon. A település lakóinak segítségével megkeressük azokat az idős embereket, akik mesélnek régi szajoli történeteket: hogyan éltek itt az emberek, milyenek voltak a hétköznapok és az ünnepek. Az idős emberek még emlékezhetnek arra, hogy gyermekkorukban milyen történeteket hallottak a nagyszüleiktől, így a „nagyapától nagyapáig” tartó időszak akár 150 évet is jelenthet. Ezek a történetek szépen összefonódnak és lassanként megjelenik Szajol múltja. S hogy miért fontos ez? Széchényi szavait idézve: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”

Köszönjük azoknak a szajoli lakosoknak a segítségét, akik a kamera előtt már megosztották a saját történetüket velünk. Nézzük és hallgassuk együtt Őket a „Szajoli Emlékek Oldalán”!

Köszönjük azoknak a segítségét akik technikailag segítik a filmfelvételek megvalósítását.

2016. április 4.

Kerékjártó Tibor
Szajoli Települési Értéktár Bizottság elnök

Szélmalmok nyomában...

"Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, s kétesebb a jövő!"
(Ipolyi Arnold 1861. decemberében elhangzott akadémiai székfoglalójából)

A magyarság életében mindig nagy jelentősége volt a gabona feldolgozásának, majd a kenyérsütésnek. Ezeknek a folyamatoknak az egyik legfontosabb állomása a gabonák étkezési célra történő megmunkálása volt. Már a honfoglalás korában is kőmozsarat, őrlőkő-párokat használtak . Ezek a kezdetleges, de nagyon fontos kődarálók emberi, kézi energia felhasználásával, lényegében a későbbi gabonamalmok üzemelésének az alapelvén működtek . Tovább...

A szajoli Vöröscsillag Filmszinház

"MOZI" épületéről , működéséről pár gondolatban.
Szalai Józsefné írása

Szilák Lászlóné Marika nénivel beszélgettem a kezdetekről,felidézett pár gondolatot hiszen a felújítás után lett a mozi üzemvezetője. Az épületet Török Zoli bácsi építtette ( Cecei Ottóné Margitka néni édesapja volt) és keskeny ( 16 mm film ) moziként üzemelt. Az épületben egy lakás egy Cukrászda és egy Szövetkezeti iroda is helyet kapott. Tovább...

A Mozi

Nem kutakodom, mert úgysem találnék megfelelőbb címet ennek a kis visszaemlékezésnek.
Azt gondolom, a község lakosságának, vagy egy részének őseik elmesélték, hogyan élték át az élményt, örömünnepet, mikor tudomásukra jutott a Muzi megnyitásának napja.

De ki is volt az építtető? Az eredeti tulajdonos Török Zoli bácsi és kedves, bájos, nagylelkű felesége, Margit néni. Ki is volt a főgépész? tovább...


Nagy idők néma tanúi

Kik ők, mik ők?
Ezek a ' tanuk' a 2011.augusztus 31-én funkciójukat vesztett, a szajoli általános iskolai oktatás sok évtizedes szolgálata közben korszerűtlenné váló, a község területén széttagoltan elhelyezkedő épületek, ingatlanok.
Melyek azok?
- Főút 6 sz.
- Bem út 16 sz.
- Főút 1 sz.
- KölcseyF. út 30 sz.
Átadták szerepüket a 2011.IX.l -től működő 16 tantermes a XXI. századi igényeket kielégítő, tornatermes komplexumnak, mely a Kölcsey u.49.sz.alatt 1959 óta működő egység teljes felújításával, kibővítésével jött létre. tovább...


Javaslat Nyomtatvány